web analytics

Guerra de la Farina

La Guerra de Farina de Berga té lloc a la plaça de Sant Pere de Berga el diumenge de Carnestoltes al matí. En aquesta confrontació multitudinària hi participen berguedans i foranis agrupats en dos bàndols: els carlins, que van de blau, i els liberals, que van de vermell. Els carlins duen els pantalons vermells o blanc, jaqueta blava i una boina vermella, mentre que els liberals van amb pantalons blancs, jaqueta vermella i barretina (tot i que només cal anar identificat amb un dels dos colors a escollir). L’arsenal d’aquesta guerra festiva consta de 17.000 bombes, que estan fetes de paper de ceba plenes d’una barreja de carbonat de calç i segones (ja que llençar farina no es creia oportú), que la mateixa organització s’encarrega de subministrar de manera gratuïta. Com a incorporació recent, també s’ha de destacar la participació d’un equip de sanitaris “La Creu Verda”, que instal·len una carpa al terreny de batalla on hi curen a uns hipotètics ferits, amb un toc d’humor i un raig de barreja per netejar les goles de la “farina”.

La Guerra de Farina actual comença quan els dos bàndols –carlins i liberals- esmorzen, per separat, en diferents establiments de Berga. Durant l’esmorzar revisen l’arsenal de bombes de farina i es realitzen els preparatius per tal d’afrontar la batalla: es revisen ulleres, mocadors i tota la indumentària necessària per a la batalla, però també les estratègies i tàctiques –emboscades, direcció dels atacs, etc- per a guanyar-la.

Un cop finalitzat l’esmorzar, els dos bàndols avancen desfilant en formació cap al terreny de batalla, acompanyats d’una banda que interpreta els himnes de “Riego” en el cas Liberal, i d’”Oriamendi” En el cas Carlí.

Durant la batalla uns i altres es llancen quilos de “farina” de forma amigable i alegre, intentar de fer avançar el seu bàndol. Una vegada acabada la batalla, un representant del bàndol guanyador puja al balcó de l’Ajuntament i proclama el discurs de la victòria. Tot seguit, guanyadors i derrotats es dirigeixen fins a la Plaça de Sant Joan, on es signa l’armistici que posa punt i final a la confrontació tot fent un vermut

Text: Manel Carrera i Escudé, amb informacions de Quirze Grifell

DSC_5452 copia
DSC_5455 copia
DSC_5456 copia
DSC_5469 copia
DSC_5482 copia
DSC_5509 copia
DSC_5517 copia
DSC_5528 copia
DSC_5533 copia

Autor: Queralt Vegas

Comparteix aquesta entrada a

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!