web analytics

La muntanya de sal de Cardona

La Muntanya de Sal forma un turó situat al peu de la serra de les Garrigues ia la dreta del Riu Cardener. Al sud del nucli urbà de Cardona. El turó és drenat pel torrent Salat que discorre cap a la vall Salina on conflueix amb el Cardener a La Coromina. Es tracta de relleus baixos però amb una geomorfologia molt singular amb profundes incisions fruit de la peculiar forma d’erosió lligada als processos de dissolució de les sals.

S’anomena  “Minilla” a  l’única galeria  oberta  al públic  a  Cardona. És una petita  mina  excavada a  la Muntanya  de Sal que  es va obrir cap  al 1920  per  investigar  el jaciment i  buscar silvina (clorur de potassi), que era el mineral que interessava, però que es va trobar  en poca quantitat. Més tard la Minilla va servir com a galeria de ventilació de la mina gran, i el 1996 es va adaptar a les visites obrint una segona boca a l’exterior. El recorregut total  és d’uns 500 metres.

Les estalactites i les estalagmites. En diversos llocs de la mina la salmorra degota del sostre i regalima per les parets. Quan aquesta  aigua  s’evapora  precipita  la  sal
formant masses cristal∙lines molt blanques, que  prenen la  forma  d’estalactites, quan es dipositen al sostre,  i  d’estalagmites si es formen a terra. El seu color blanc és degut a  que  els òxids de  ferro que  donen color a  la  Muntanya de Sal no són solubles en aigua, per tant, la  salmorra  porta  només sal, sense  els minerals que  li  dónen color.

La Muntanya de Sal, formada per halita (sal gema) natural. És la part més visible del  diapir.
Els sediments continentals que es van dipositar damunt de la sal. Aquí estan aixecats per la pujada del diapir.

Autor: Noemí

Comparteix aquesta entrada a

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!