web analytics

A la frontera

A 30 quilòmetres de la ciutat d’Amritsar, a la zona del Punjab, s’arriba a Wagah, l’únic pas fronterer amb el Pakistan. Cada tarda sobre les 6, hi arriben centenars de persones per a presenciar la cerimònia de la baixada de bandera, tot un espectacle d’exaltació patriòtica entre dos països rivals, l’Índia i el Pakistan.

Ja només en baixar del taxi, uns nens s’acosten oferint pintures de cara amb la bandera índia als turistes, i just darrere esperen una pila de paradetes de souvenirs on venen tot tipus de banderes i begudes ben fresques per acompanyar les dures hores sota el sol que vindran tot seguit.

Passat el primer control de seguretat, apareixen una sèrie de carpes de les forces militars on mostren part del seu armament i expliquen la feina diària que fan de protecció envers els seus veïns. Les armes estan a disposició dels visitants que no dubten en posar per una foto amb metralladores, bazookas i armes de gran precisió.

wagah-bsf-001 wagah-bsf-002 wagah-bsf-003 wagah-bsf-004 wagah-bsf-005 wagah-bsf-006 wagah-bsf-007 wagah-bsf-008 wagah-bsf-009

Finalment s’arriba a la frontera mateixa, envoltada de grades ja plenes a vessar tal com en un partit de futbol. Els turistes estrangers son conduïts a una zona separada dels autòctons, més propera a la línia de la frontera i amb vistes millors. Els altaveus comencen a sonar a tota potència i grups de nens i dones ballen i fan acrobàcies davant del públic, tota una mostra del folklore del país. Però de l’altra banda ens arriba un altre so i quedem confosos, sembla que al Pakistan, a escassos 50 metres de nosaltres, també han posat la música a tot drap i ens trobem enmig d’una dura lluita de folklore i quilovats de potència.

wagah-bsf-010wagah-bsf-011 wagah-bsf-012 wagah-bsf-013 wagah-bsf-014 wagah-bsf-015

A les sis en punt para la música i comencen els redobles de tambor, juntament amb l’entrada dels primers militars vestits de gala. Les portes a banda i banda de la frontera s’obren durant escassos minuts i just en aquesta estona, indis i paquistanesos s’enfronten a una peculiar picabaralla: veure qui dels dos aixeca la cama més amunt. El públic es desferma, s’aixequen les banderes i resulta impossible veure què està passant al límit entre els dos països. Guanyadors tots al final, el públic marxa victoriós i portant banderes tal com si sortissin d’un derbi de primera divisió…

wagah-bsf-016 wagah-bsf-017 wagah-bsf-018 wagah-bsf-019 wagah-bsf-020

 

Autor: Joan Torrens

Amant de les ombres, llums i contrastos. Fotògraf especialitzat en bodes, reportatge social, retrat i formació. Visita la meva web a www.joantorrens.com.

Comparteix aquesta entrada a

Envia un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!